Antarktika’da bulunan göktaşı tüm cevapları değiştirecek

Enstatit Kondrit Göktası İncelenmesi: Dünya’nın Su Kaynağı Hidrojen Olabilir mi?

2012 yılında keşfedilen enstatit kondrit türü göktaşında yapılan kimyasal inceleme, beklenmedik miktarda hidrojen içerdiğini gösterdi. Bu durum, Dünya’nın suyunun oluşum sürecinde hidrojenle birleşerek meydana gelmiş olabileceği ihtimalini ortaya koyuyor.

Su Diye Başlamadıysak, Hidrojenle Başladıysak?

Enstatit kondritlerin su içermediği genel kanı nedeniyle Dünya’nın suyunu başka kaynaklardan almış olabileceği düşünülüyordu. Ancak yapılan yeni analiz, hidrojenin sülfürle birleşmiş halde —yani hidrojen sülfür formunda— var olduğunu ortaya çıkardı.

Bu hidrojenin, erken Dünya dönemlerinde oksijenle reaksiyona girerek su oluşturduğu düşünülüyor. Oxford Üniversitesi’nden gezegen bilimci James Bryson’ın belirttiğine göre, bu bulgu iç Güneş Sistemi’ndeki diğer kayalık gezegenlerin de su içermesi ihtimalini artırıyor.

Yaşanabilirlik Şansları Artabilir mi?

Bryson’a göre, “Bu durum, Dünya’nın yanı sıra, diğer gezegen sistemlerinde yaşanabilir koşulların daha yaygın olabileceğini gösteriyor” dedi. Bulgular, 16 Nisan’da Icarus dergisinde yayımlandı.

Ancak bazı bilim insanları, bu yoruma şüpheyle yaklaşıyor. Carnegie Bilim Enstitüsü’nden göktaşı uzmanı Conel Alexander’a göre, meteorlar atmosfere girdikten sonra Dünya’daki su ve oksijenle hızla reaksiyona girer, bu nedenle elde edilen hidrojenin aslında Antarktika’daki buzdan kaynaklanmış olma ihtimali var.

Numunenin Kontaminasyonu Endişe Yaratıyor

Alexander’a göre, meteorun çevresindeki buz ve eriyik sularla temas etmesi, dışarıdan hidrojenin göktaşına sızmasına neden olabilir. Araştırmacılar görünür su izleri taşıyan alanları analiz dışı bıraksa da, bu durum verilerin tamamen güvenilirliğini tartışmaya açık hale getiriyor.

En ideal senaryo, Alexander’a göre, taze bir enstatit kondrit göktaşının yeryüzüne düşer düşmez su ve oksijenden arındırılmış bir ortamda muhafaza edilip hızla analiz edilmesi olurdu. Bu sayede hidrojenin kaynağı kesin olarak belirlenebilirdi.

Suyun Oluşum Hikayesi Değişebilir mi?

Bu yeni bulgu, Dünya’daki suyun kökeni hakkında anlayışımızı yeniden şekillendirebilir. Eğer suya dair ilk elementler zaten Dünya’nın yapısında varsa, bugüne kadar kabul görmüş olan “dış kaynaklardan su taşındı” tezi zayıflayabilir.

Related Posts

Milyonlarca Netflix kullanıcısını ilgilendiriyor! Artık canlı yayınlanacak

Netflix, NASA ile anlaşma yaptı. Bu kapsamda NASA yayınları Netflix’te canlı yayınlanacak.

10.500 yıl önce yaşamış kadının yüzü yeniden canlandırıldı: Avrupalılar daha koyu tenliymiş

Belçika’da bundan tam 10.500 yıl önce yaşamış bir kadının yüzü yeniden canlandırıldı. Ortaya çıkan sonuca baktığımızda, tarih öncesi yaşayan Avrupalıların görünüşüne dair birçok bilgi içeriyor. Genetik ve arkeolojik veriler, o dönem insanlarının tek tip bir görünüme sahip olmadığını, farklı ten renklerinin Taş Devri’ne kadar uzandığını gösteriyor.

Milli motosikletçi Deniz Öncü Moto2 Hollanda yarışını tamamlayamadı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın Hollanda’da düzenlenen 10. ayağını tamamlayamadı. Drenthe bölgesindeki 4,5 kilometrelik TT Assen Pisti’ndeki yarış, 22 tur üzerinden yapıldı.

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.

Tarihi değiştirebilecek keşif! Alkolle kaplı yıldız sistemi…

Dünyadan yaklaşık 330 ışık yılı uzaklıktaki genç bir yıldızın çevresinde alkol izlerine rastlandı. Methanol (metil alkol) ve nadir izotoplarının tespit edilmesi, Dünya’daki yaşamın yapı taşlarının nasıl oluştuğuna dair yeni ipuçları sunabilir.

Ampute Milli Takımı kampa girdi

Polonya’da düzenlenecek özel turnuva öncesinde Ampute Milli Futbol Takımı Kırşehir’de kampa girdi.