Gaziantep’te Kadınlar Tel Kırma Kursunda Hem Sanat Öğreniyor Hem Ekonomik Katkı Sağlıyor

Gaziantep’te Kadınlar Tel Kırma Kursunda Hem Sanatı Öğreniyor Hem de Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Gaziantep’te kadınlar, hem sanat öğreniyor hem kızların çeyizini hazırlıyor hem de ürettikleri eserlerle aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kadınların meslek edinmesi ve el becerilerini geliştirerek ekonomik kazanca dönüştürmeleri açısından önemli bir rol üstlenen kurslar arasında “Tel Kırma İşlemeciliği Kursu” büyük ilgi görüyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GASMEK) bünyesinde açılan tel kırma işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, bir yandan tel kırmanın inceliklerini öğrenirken bir yandan da yaptıkları ürünleri satarak ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Kurs, evlilik çağındaki genç kızların çeyizlerini süslemek amacıyla da büyük önem taşıyor.

Genç kızların çeyizlerinin vazgeçilmez parçalarından olan Bartın’a ait tel kırma sanatı, Gaziantep’te büyük ilgi görüyor. Kadınlar, Altın ve gümüş telleri kırarak tüller üzerine çeşitli motifler oluşturuyor ve bin bir emekle hazırladıkları yatak örtüsü, gelin duvağı, kına eldiveni gibi el işleri ile genç kızların çeyizlerine değer katıyor.

Güvenevler Halil Karaduman Sanat Merkezi’nde uzman öğreticiler tarafından verilen eğitimlerde tel kırma sanatıyla tanışan kadınlar, zamanla bu alanda ustalaşarak ortaya göz alıcı eserler çıkarıyor. Geleneksel el sanatı olan tel kırma, kumaş üzerine ince tellerin ilmek ilmek işlenmesiyle oluşturulan zarif desenlerle dikkat çekiyor. Kursiyer kadınlar tarafından titizlikle hazırlanan bu el emeği ürünler, genç kızların çeyizlerine renk katıyor.

Kadınlar, hobi olarak başladıkları tel kırma sanatını zamanla meslek haline getirirken, taleplere yetişmekte zorlandıkları dönemlerde dayanışma örneği sergileyerek birbirlerine destek oluyor. Böylece sadece ekonomik kazanç değil, sosyal dayanışma da güçleniyor.

Kursiyerlerin el emeği ürünleri, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden de büyük ilgi görüyor. Tel kırma yapımını öğrenen kadınlar, kurs sonunda kendi iş yerlerini açmayı planlıyor. Kurstaki usta öğretici Cemile Erek, yoğun talep gören kursta kadınlara en iyi şekilde tel kırma sanatını öğrettiklerini belirtiyor.

“Kursiyerlerimiz hem kızlarının çeyizlerini hazırlıyor hem de meslek öğreniyor”

Kursta tel kırma eğitimi alan kadınlardan Olcay Akgül, “Matematik öğretmeniyim. Boş kalan zamanlarımda bu kursa geliyorum. Kendinizi bir işe entegre etmek ruh sağlığı için çok kıymetlidir. O yüzden buraya geldim ve başvurdum. Kurs benim için çok keyifli geçiyor. Bu kadar çabuk öğrenebileceğimi ve farklı profildeki insanlarla bir araya gelip arkadaşlık kurabileceğimi bilmiyordum. Kendi hediyelerimi üretebiliyorum. Çünkü el emeği çok kıymetlidir. Diğer arkadaşlarımız da kızları için çeyiz hazırlıyorlar. Aile bütçesine katkıda bulunan arkadaşlarımız var. Eğer bir de kadın emeğini kooperatifleşebileceği bir platformda buluşabilirsek inanıyorum ki çok daha kıymetli şeyler ortaya çıkacak” diyor.

Related Posts

Lüks saat sektöründe Körfez’in gözü İsviçre’de: En çok alım yapan ülke belli oldu

İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu’nun açıkladığı verilere göre, 2025’in ilk altı ayında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsviçre saat ithalatında Körfez ülkeleri arasında açık ara öne geçti. CNN’in aktardığına göre BAE’nin yalnızca bu dönemde …

Sürat Kargo’dan Eğitim İnovasyonu

Sürat Kargo, Sürat Akademi Platformu ile çalışanlarına 7/24 erişimle eğitim fırsatları sunuyor.

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

Adıyaman’da 2025 Bal Fiyatları Açıklandı

Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği, 2025 yılı için bal fiyatlarını belirledi ve zorlukları vurguladı.

Ulusal Süt Konseyi’nden Çiğ Süt Fiyatı Açıklaması

Ulusal Süt Konseyi, 1 Ağustos 2025’ten itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt tavsiye fiyatını litre başına 18,35 TL olarak belirledi. Üreticilerin, soğutma ve nakliye gibi giderlerini karşılaması halinde bu giderler ilave olarak ödenecek.

Çiftçilere BAĞ-KUR zorunluluğu geliyor

Çiftçilere BAĞ-KUR zorunluluğu geliyor