LGS Tercih Sürecinde İşbirliği Önemli
Üsküdar Üniversitesi Kurumsal İletişim Daire Başkanlığı Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yönetici Yardımcısı Sevgi Toprakyaran, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın ardından başlayan tercih sürecinde “öğrenci-öğretmen-ebeveyn” işbirliğiyle doğru ve en uygun hedefe ulaşmanın mümkün olduğunu belirtti. 14 Temmuz itibarıyla tercihlerin başladığını vurgulayan Toprakyaran, tercihlerde istatistiklerin iyi okunması ve yüzdelik dilimlerin öneminin altını çizdi.
Öğrencilere yüzdelik dilimlerinde kaçar öğrenci olduğunu ve illerindeki yüzdelik dilimlerde durumlarını tespit etmeleri gerektiğini tavsiye eden Toprakyaran, her ilin farklı istatistiksel durumları olabileceğini ifade etti. Tercih danışmanı Toprakyaran, “Öğrencilerin istatistikleri iyi okuyup tercih danışmanları, rehber öğretmenlerle görüşmeleri çok önemli. LGS tercihlerinde yapay zekanın kullanılmasına da değinen Toprakyaran, “Yapay zeka ile yapılan tercihlerin kılavuzdan kontrol edilmesi gerektiğini” belirtti.
Öğrenci, Ebeveyn ve Öğretmen İşbirliği Önemli
Aynı üniversitede görev yapan tercih ve kariyer danışmanı Ece Tözeniş ise LGS merkezli sınavların ardından tercih sürecinin heyecanlı geçtiğini dile getirdi. Tözeniş, öğrencilere rehberlikle ilgili destek alabilecekleri merkezlerin olduğunu vurgulayarak, işbirliğinin önemini vurguladı. Özellikle öğrencinin tercih sürecinde önemli bir karar verdiğine dikkat çeken Tözeniş, bu süreçte öğrenci, ebeveyn ve öğretmenin bir araya gelerek doğru kararı vermesi gerektiğini belirtti.
Uzman psikolojik danışman Özgür Akoğlan da öğrencilere detaylı bir tercih süreci geçirmelerini tavsiye ederek, ailelerle birlikte araştırma yapmanın önemine değindi. Akoğlan, öğrencilerin kendilerine en iyi eğitimi verecek liseleri araştırmalarını ve tercihlerini en az 2 uzman gözetiminde nihayete erdirmelerini önerdi. LGS’nin bu sürecin birinci köprüsü olduğunu vurgulayan Akoğlan, farklı liselerin sunduğu imkanlara da dikkat çekti.