Avukat Lerzenur Asan Elik: Suç işleyen çocuğun nedenine de bakmak lazım

Avukat Lerzenur Asan Elik: Çocukların Suça Sürüklenme Süreçleri ve Adli Raporlar

Melis Yaşar’ın sunduğu programda konuk olan Avukat Lerzenur Asan Elik, çocukların suça sürüklenme süreçleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Elik, adli ve sosyal raporların ceza hukukunda kritik bir rol oynadığını vurguladı.

“Mahkeme Sürecinde Adli Rapor ve Sosyal İnceleme Raporu Olmazsa Olmaz”

Avukat Lerzenur Asan Elik, çocukların ceza süreçlerinde aynı şekilde değerlendirilemeyeceğini belirtirken, “Hukuk mantık üzerine kuruludur, 12 yaşındaki bir çocukla 17 yaşındaki bir çocuk aynı cezayı almaz” dedi. Elik, adli ve sosyal inceleme raporlarının davaların sonuçlarını etkileyen önemli unsurlar olduğunu vurguladı. Bu raporların, çocuğun suç işleme nedenlerinin anlaşılmasında ve karar sürecine katkı sağlamada büyük öneme sahip olduğunu dile getirdi.

“Suç İşleyen Çocuğun Nedenine de Bakmak Lazım”

Elik, çocukların sadece suçlarıyla değil, bu suçlara sürükleyen nedenlerle de ilgilenilmesi gerektiğini belirtti. “Suça sürüklenen çocukların çoğunluğu aile içi istismara maruz kalan ve bundan dolayı suç işleyen çocuklardır” şeklinde konuşan Elik, sosyal inceleme raporlarında aile yapısı, eğitim ve ekonomik durum gibi faktörlerin değerlendirildiğini hatırlattı.

“Çocuk Olmaları Ceza Almayacakları Anlamına Gelmiyor”

Çocukların ceza sisteminde korunması gerektiğini vurgulayan Elik, bunun suçsuz kalacakları anlamına gelmediğini ifade etti. Ahmet Minguzzi davasını örnek olarak veren Elik, “Ceza ağırlaştırılmış müebbet olabilir, ancak yaşlarından dolayı cezada indirim yapılabilir” dedi. Elik, çocukların işledikleri suçların sonuçlarıyla yüzleşmesi gerektiğini belirtirken adalet sisteminde caydırıcılığın önemine dikkat çekti.

Kaynak: Haberler.com – Şevval Çelik – 3.Sayfa

Related Posts

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’ne başvurular başladı

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’ne başvurular başladı

İstanbul’da denize girmek yasak mı? Fırtına nedeniyle İstanbul’un 3 ilçesinde denize girme yasağı

İstanbul’da yaz mevsiminin keyfini çıkarmak isteyen vatandaşlar için önemli bir uyarı: Fırtına ve sağanak yağış beklentisi nedeniyle 29 Haziran 2025 Pazar günü 3 ilçede denize girmek yasaklandı! Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Marmara Bölgesi için yaptığı kuvvetli rüzgar ve dalga uyarısının ardından, bu ilçelerde sahillerde yoğun dalga ve rip akıntısı riski nedeniyle kaymakamlıklar tarafından denize girme yasağı getirildi. Peki, İstanbul’da denize girmek yasak mı, hangi ilçelerde denize girmek yasak?

2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) girecek adaylar, sınav yerlerini öğrenmek için giriş belgelerine kilitlenmiş durumda. Peki, 2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

Diyarbakır usulü ‘fistanlı karne’

Diyarbakır’daki köy okulunda 12 yıldır sınıf öğretmenliği yapan Hasan Kartal, bu yıl okulundaki karne gününe renk kattı. Kartal, okuldaki 22 öğrencinin karnesine Diyarbakır yöresine ait çiçek desenli kumaşlardan fistan giydirdi.

CHP ve Eğitim-Sen’den YKS ücretlerine tepki

CHP ve Eğitim-Sen’den YKS ücretlerine tepki

1 dersten kalınca belge alınır mı? Tek dersten kalınca belge alınmıyor mu?

Tek dersten zayıfı olan ancak 2. dönem ortalaması 70 ve üzeri olan öğrenciler belge alınıp alınmadığını merak ediyor. 20 Haziran Cuma günü okullarda karne dağıtımı yapılacak. Takdir, Teşekkür ve onur belgesi karneler ile birlikte verilecek. Yaz tatili başlamadan önce öğrenciler karneleri ile beraber başarı belgelerini alacak. Not ortalaması 70.00-85.00 üzeri olanlar belge almaya hak kazanacak. Ancak not ortalamasında herhangi bir dersi 50.00 altında olan öğrenciler “1 dersten kalınca belge alınır mı” sorusuna cevap arıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde belge alma şartları yer alıyor. İşte, detaylı bilgi…