CUMA NAMAZI SAATİ İSTANBUL ANKARA İZMİR (İl il cuma namazı vakitleri) | 16 Mayıs cuma namazı kaçta kılınacak, , saat kaçta başlıyor, ne kadar sürer? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat?

“`html

16 Mayıs tarihi, tüm illerde Cuma namazı saatleri için belirlenmiş durumdadır. Camiye giderek ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen Müslümanların bu hafta Cuma namazı saatlerini merak ettikleri görülmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın namaz vakitlerine göre, 16 Mayıs Cuma namazı saatleri İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerde farklılık göstermektedir. Ergenlik çağındaki, sağlıklı ve özgür olan Müslüman erkekler için Cuma namazı farz olarak değerlendirilmektedir ve öğle ezanı ile kılınmaktadır. Cuma namazı, iki rekâttan oluşan farzı ile birlikte, farzdan önce dört rekât, farzdan sonra da dört rekât olmak üzere toplamda sekiz rekât sünnet namazı bulunmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Kocaeli gibi illerin Cuma namazı saatlerini hurriyet.com.tr üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Peki, Cuma namazı saatleri nedir ve ne kadar sürmektedir? İşte, Diyanet’in 16 Mayıs 2025 Cuma namazı vakitleri bilgileri.

16 MAYIS 2025 CUMA NAMAZI SAATİ NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi web sitesi “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” üzerinden yayımlanan bilgilere göre, 16 Mayıs 2025 tarihi için Cuma namazı saatleri aşağıdaki gibidir;

İSTANBUL: 13:05

ANKARA: 12:50

İZMİR: 13:13

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

CUMA NAMAZININ REKATLARI NEDİR?

Cuma namazının farzı, iki rekâttan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra, farzdan önce kılınan dört rekât ve farzdan sonra kılınan dört rekât ile toplamda sekiz rekât sünnet namazı bulunmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).

İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre farzdan sonra kılınan sünnet, bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplamda altı rekât olarak belirtilmektedir. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği de ifade edilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI Nİ nasl KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgiye göre, Cuma namazı şu şekilde kılınmaktadır;

Öğle ezanı okunduktan sonra ilk olarak dört rekât sünnet olan Cuma namazı kılınır.

Niyet edilirken:

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” denir.

Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti tarzında kılınır. İlk rekâtta Sübhaneke okunur, ardından Euzü Besmele çekilir ve her rekâtta Fâtiha ile birlikte zamm-ı süre okunur. İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta ise:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunmaktadır. Ardından, cami içinde ikinci ezan okunurken, İmam hutbe okumak üzere minbere çıkar. Hutbe sırasında cemaatin namaz kılması ya da konuşması mekruhdur. Hutbe sonunda, İmam dua ederken cemaat sessiz bir şekilde âmin demelidir. Namaz kılarken yasak olan her şey, hutbe dinlenirken de haramdır. Hutbe okunduktan sonra müezzin kamet getirir ve ardından cemaatle birlikte iki rekât Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzına benzer şekilde kılınmaktadır.

Niyet bu şekilde yapılır: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, hazır olan imama uydum.”

Daha sonra dört rekât son sünnet için niyet edilir: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya.” Bu sünnetler de ilk sünnet gibi kılınmaktadır. Böylece Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte tamamlanmış olur. Son sünnetten sonra, “zuhr-i ahir” niyetiyle dört rekât daha kılınmaktadır. Bu esnada şöyle niyet edilir:

“Niyet ettim, Allah rızası için, edası üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına.” Eğer bu şekilde niyet edilirse ve Cuma namazı şartlarında bir eksiklik yoksa öğle namazı olarak kabul edilir. Aksi takdirde, en son boşta kalan öğle namazına dahil olur.

Daha sonra, iki rekât vaktin sünneti kılınır. Niyet edilirken: “Niyet ettim Allah rızası için vaktin sünnetine” denir. Eğer Cuma namazı sahih olmamışsa, bu on rekât, öğle namazı olarak değerlendirilir. Ardından Âyet-el-kürsi ve diğer tesbihler okunarak dua yapılır.

CUMA NAMAZININ SÜRESİ NE KADARDIR?

Cuma namazı genelde 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Bununla birlikte, namaza gelen kişinin önceki namazları kılıp kılmadığı da Cuma namazının süresini etkileyebilir.

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

Cuma namazı, akıllı, ergenlik yaşına ulaşmış, sağlıklı, özgür ve misafir olmayan Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Kadınlar, özgürlüğü kısıtlananlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanların Cuma namazı kılmakla yükümlü olmadıkları bilinmektedir.

Cuma namazını terk edenlere karşı tehditkâr ifadeler içeren hadisler, Cuma’nın önemini vurgulamak adına vardır ve mazeretsiz terk edenlerin cezayı hak edecekleri şeklinde bir mesaj taşımaktadır. Resûlullah’tan (s.a.s.) gelen bazı rivayetlerde, “Bazı kimseler ya Cuma namazını terk dejyecekler ya da Allah onların kalplerini mühürleyecektir” buyurulmuştur (Müslim, Cum‘a, 40 [865]); ve “Her kim önemsiz gördüğü için üç Cuma’yı terk ederse, Allah onun kalbini mühürleyecektir” (Ebû Dâvûd, Salât, 209 [1052]; İbn Mâce, İkâmetü’s-salavât, 93 [1125]).

Bu bağlamda, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük bir günah işlemiş sayılmaktadır. Ancak farzın inkârı veya hafife alınması gibi bir durum söz konusu olmadıkça, Cuma namazını üç sefer terk etmek, kişinin nikâhını geçersiz kılmaz.

“`

Related Posts

CHP ve Eğitim-Sen’den YKS ücretlerine tepki

CHP ve Eğitim-Sen’den YKS ücretlerine tepki

1 dersten kalınca belge alınır mı? Tek dersten kalınca belge alınmıyor mu?

Tek dersten zayıfı olan ancak 2. dönem ortalaması 70 ve üzeri olan öğrenciler belge alınıp alınmadığını merak ediyor. 20 Haziran Cuma günü okullarda karne dağıtımı yapılacak. Takdir, Teşekkür ve onur belgesi karneler ile birlikte verilecek. Yaz tatili başlamadan önce öğrenciler karneleri ile beraber başarı belgelerini alacak. Not ortalaması 70.00-85.00 üzeri olanlar belge almaya hak kazanacak. Ancak not ortalamasında herhangi bir dersi 50.00 altında olan öğrenciler “1 dersten kalınca belge alınır mı” sorusuna cevap arıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde belge alma şartları yer alıyor. İşte, detaylı bilgi…

Terminale açık olmayan işlem nedir, ne demek? Terminale izin verilmen işlem çözümü nasıl sağlanır?

“Terminale açık olmayan işlem” hatası, genellikle kart ayarları veya limitlerle ilgili basit bir sorundan kaynaklanabilmektedir. Doğru adımları izleyerek bu tür durumları kolayca çözebilmektedir. Online alışverişlerde zaman zaman karşılaşılan teknik sorunlar, bu süreçleri aksatabilmektedir. Bu sorunlardan biri de “Terminale açık olmayan işlem” hatasıdır. Peki, bu hata ne anlama geliyor ve karşılaşıldığında neler yapılmalı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

SON DEPREMLER 16 HAZİRAN KANDİLLİ VE AFAD || Kütahya Simav’da gece korkutan deprem! Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu?

Son dakika depremler AFAD ve Kandilli tablosu deprem kuşağında yer alan ülkemizde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Bu bağlamda özellikle “Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?” sorusunun cevabı sıkça sorgulanıyor. Hemen belirtelim ki son olarak saat 01.04’te 3.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 16 Haziran listesi…

Yelkenci: ‘Gençler kültür mirasını yeniden yorumladı’

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB)  tarafından düzenlenen “Oku-Yorum, Yazı-Yorum” projesi Türkiye paneli ile “Destanlarımı Çiziyorum” çizgi roman yarışmasının ödül töreni, Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci’nin katılımıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde gerçekleştirildi. Yarışmayla gençlerin sözlü ve yazılı kültür mirasını çağın diliyle yeniden yorumladığını vurgulayan Yelkenci, “Bu eserler sadece geçmişin değil, aynı zamanda bugünün ve yarının da sözü” dedi.

Yeni Tiyatro ve Yeni Sinema Dergisi Emek ve Başarı ödülleri açıklandı

Yeni Tiyatro ve Yeni Sinema Dergisi Emek ve Başarı ödülleri açıklandı