‘Hürmüz kapanırsa petrol 300 dolara fırlayabilir’

Irak Dışişleri Bakanı: İsrail-İran Gerilimi Petrol Fiyatlarını Yükseltebilir

Irak Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Fuad Hüseyin, İsrail ile İran arasındaki gerilimin artması durumunda petrol fiyatlarının 200 ila 300 dolar seviyelerine kadar çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu. Hüseyin, Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul ile yaptığı telefon görüşmesinde bu uyarıyı paylaştı. Özellikle Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda dünya piyasasına günlük yaklaşık 5 milyon varillik petrol arzının kesileceğini ve bu durumun küresel ekonomide ciddi enflasyona yol açacağını belirtti.

ABD’li yatırım bankası JPMorgan, Hürmüz Boğazı’nın kapanması halinde varil başına 120-130 dolara kadar çıkabileceğini öngörmüştü. Goldman Sachs ise en kötü senaryo olarak Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda petrol fiyatlarının 100 doları aşabileceğini açıklamıştı.

Bütün Ticareti Etkiler

Jeopolitik uzmanlara göre, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapama tehdidinin kendisi için de ekonomik anlamda olumsuz sonuçları olabileceği düşünülmektedir. Bir tam kapanmanın, sadece enerji fiyatlarını değil, deniz ticareti sigorta primlerinden küresel enflasyona kadar geniş bir etki yaratacağı vurgulanmaktadır.

300 Dolara Giden Yol

  • Günlük 21 milyon varillik petrol geçişiyle Hürmüz Boğazı, dünyanın en kritik enerji güzergahlarından biridir.
  • Suudi Arabistan, Irak, BAE, Kuveyt ve Katar gibi ülkeler, ham petrolünün büyük bir kısmını bu yolla ihraç etmektedir.
  • Boğazın kapanması durumunda alternatif rotalar hem yetersiz hem de maliyetlidir.
  • 2019 yılında tanker saldırılarıyla boğazda yaşanan kısa süreli kriz, Brent petrolünü yüzde 10 yukarı çekmişti.
  • Uzmanlara göre, tam bir kapanma durumunda petrol fiyatı birkaç gün içinde 200 dolara, birkaç hafta içinde ise 300 dolara ulaşabilir.

Related Posts

Ulusal Süt Konseyi’nden Çiğ Süt Fiyatı Açıklaması

Ulusal Süt Konseyi, 1 Ağustos 2025’ten itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt tavsiye fiyatını litre başına 18,35 TL olarak belirledi. Üreticilerin, soğutma ve nakliye gibi giderlerini karşılaması halinde bu giderler ilave olarak ödenecek.

Çiftçilere BAĞ-KUR zorunluluğu geliyor

Çiftçilere BAĞ-KUR zorunluluğu geliyor

Türkiye’nin komşularına ihracatı arttı

Türkiye’nin komşuları Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan’a yaptığı ihracat, 2025’in ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,8 artarak 13,3 milyar dolara çıktı.

Küresel savunma şirketleri içinde iki Türk şirketinin yükselişi dikkat çekti

NATO’nun artırılan savunma harcama hedefi, küresel jeopolitik riskler ve Avrupa’nın Türkiye’ye yönelen ilgisi; ASELSAN ve Papilon gibi yerli savunma şirketlerinin hisselerinde büyük sıçramalara yol açtı.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …