İsviçre’de enflasyon yüzde 0’a indi

İsviçre’de Yıllık Enflasyon Nisanda Sıfır Seviyesine Geriledi

İsviçre’de yıllık enflasyon, nisanda beklenenden daha fazla yavaşlayarak sıfır seviyesine geriledi. Bu durum, haziran ayında bir faiz indirimi yapılması ihtimalini güçlendirdi.

İsviçre İstatistik Enstitüsü (FSO), nisan ayı enflasyonuna ilişkin verileri açıkladı. Mart ayında yüzde 0,3 olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda yüzde 0’a düştü. Beklenti ise nisanda enflasyonun yüzde 0,2’ye gerilemesi yönündeydi.

Enflasyon, son dört yılın en düşük seviyesine inerken, İsviçre Ulusal Bankası’nın (SNB) hedeflediği yüzde 0 ila 2 aralığının alt ucunda yer aldı.

Ülkede TÜFE, aylık bazda değişiklik göstermezken, oteller ve tatil amaçlı konaklamaların fiyatlarındaki düşüş giyim ve sebze fiyatlarını dengelemiş oldu. Gıda ve enerji gibi değişken fiyatları dışarıda bırakan çekirdek enflasyon ise nisanda yüzde 0,6 olarak gerçekleşti.

Ekonomistler, nisanda enflasyondaki daha güçlü düşüş göz önüne alındığında haziranda SNB’den bir faiz indirimi beklentisini dile getiriyor. Ayrıca düşük enerji fiyatları ve para birimi Frank’ın enflasyon üzerindeki baskısı, mayıs ayında enflasyonun negatif çıkma olasılığını artırıyor.

SNB, 20 Mart’ta politika faizini 25 baz puan düşürerek ekonomiye destek olmuştu. Banka, Mart 2024’ten bu yana beşinci kez faiz indirimi yapmış, bu da Kovid-19 sonrası enflasyonist baskıya karşı parasal sıkılaştırmaları azaltan ilk merkez bankası olmuştu.

SNB Başkanı Martin Schlegel, fiyat istikrarını korumak için politika faizini gerektiğinde tekrar negatif bölgeye çekebileceklerini defalarca vurgulamıştı.

Bankanın 19 Haziran toplantısında politika faizinin yüzde 0’a indirilmesi bekleniyor. İsviçre, yüzde 0 ile nisanda büyük ekonomiler arasında en düşük yıllık enflasyon oranlarına sahip ülkelerden biri konumunda.

Merkez Bankası’nın hedefi, enflasyonun yüzde 0 ile 2 arasında seyretmesine yönelik. (AA)

Related Posts

OECD’den çarpıcı rapor: Türkiye sahte ürün ticaretinde yükseliyor!

Küresel sahte ürün ticareti hızla artıyor ve Türkiye, bu alandaki önemli oyunculardan biri haline geldi. Yeni raporlara göre, Türkiye’nin sahte ürün ticaretindeki yeri yükselmeye devam ederken, Çin’in liderliği sürüyor. Bu durum, Türkiye’nin lojistik altyapısı ve coğrafi konumunun etkisiyle daha da belirginleşiyor.

2025’te hanehalkı borcu 18,2 trilyon dolara ulaştı

ABD’de hanehalkı borcu, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,9 artarak 18,2 trilyon dolara yükseldi. ABD Merkez Bankası (Fed) New York şubesince hazırlanan 2025’in ilk çeyreğine ilişkin Hanehalkı Borcu ve Kredi Raporu yayımlandı. Buna göre, Amerikalıların …

Borsa İstanbul’a iyimserlik kısa sürdü: Düşüşe geçti

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,80 değer kazanarak 9.747,07 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 28,06 puan ve yüzde 0,29 azalışla 9.719,01 puana indi. EN ÇOK …

Uçaklarda erken davrananlar yandı: 2 bin 603 TL ceza!

Yolcu Anonsları Genelgesi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yayımlandı. Genelge ile uçak yolculuğunda yeni dönem başlıyor. THY tarafından kabin ekiplerine gönderilen bilgilendirme duyurusuna göre, inişten sonra uçak tamamen durmadan …

ATM kullanıcıları dikkat! Yeni dönem başladı, telefon yanınızdaysa yandınız

Japonya’nın önemli metropollerinden Osaka, artan yaşlı nüfusunu hedef alan telefon dolandırıcılığı vakalarına karşı dikkat çekici bir önlem hayata geçirdi. Şehir yönetimi, 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların bankamatik (ATM) kullanımları sırasında cep …

Türk ilaç devine ABD’den büyük ortak: Tesis BAE’de kurulacak

New York merkezli Diplomatic Trade Ltd, Türk ilaç şirketi Farmakim’in yüzde 49’unu satın alarak MENA bölgesine açılım için büyük bir adım attı. BAE’de yeni bir üretim tesisi planlayan şirket, 2025’in sonunda halka arz hedefliyor.