Reel Kesim Güven Endeksi düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mayıs Ayı Reel Kesim Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini paylaştı.

İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1849 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla değerlendirildi. Reel Kesim Güven Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 101,4 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 2,2 puan düşüşle 98,6 olarak belirlendi.

Endeksi oluşturan ankete ait yayılma endekslerine göre, genel gidişat ve gelecek 3 aydaki toplam istihdam değerlendirmeleri endeksi arttırırken, toplam sipariş miktarı, mamul mal stoku, ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, toplam sipariş miktarı ve üretim hacmi değerlendirmeleri azalış yönünde etkiledi.

Son 3 ay içinde üretim hacminde artış bildirenlerin sayısı artarken, iç piyasa sipariş miktarında azalma yaşayanlar ile ihracat sipariş miktarında artış gözlemleyenler arasındaki denge zayıfladı. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlendi.

Gelecek 3 ayda üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenlerin sayısında azalma gözlendi. Ancak, gelecek 3 aydaki istihdam beklentilerinde bir önceki aya göre güçlenme yaşandı. Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcaması beklentileri ise zayıfladı.

ÜFE Beklentisi %38,4’e Düştü

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış bekleyenlerin sayısında ve son 3 ayda artış yaşandığını bildirenlerin sayısında azalma gözlemlendi. Ayrıca, gelecek 3 aydaki satış fiyatlarına ilişkin artış beklentileri de zayıfladı.

Gelecek 12 aylık dönem sonunda yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak %38,4 seviyesine geriledi. İçinde bulundukları sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir önceki aya göre daha kötümser olduklarını belirtenlerin sayısındaki artış dikkat çekti.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dezenflasyon sürecinde emin adımlarla ilerlerken, önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasını daha da güçlendirecek adımlarımızla işsizliği azaltmayı, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma politikalarımız ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Memur ve emekli Temmuz zammını bekliyor: Gözler 3 Temmuz Perşembe gününde

Haziran enflasyonu belirleyici olacak: Zam oranı sosyal yardımları da etkileyecek

Honda’nın Dacia’dan daha düşük fiyata olması mümkün mü? Mümkün ama burada değil!

Ancak, bazı pazarlarda, özellikle de ülkenin nüfusu bir milyardan fazlaysa (böyle iki tane var), kurallara göre oynamak zorundasınız ve Honda’nın orada da 9.000 avroluk bir arabası var. Hindistan için ilk versiyon ve en üst donanıma ve CVT şanzımana …

TÜRKONFED, ekonominin itici gücü olan KOBİ’lerin sorunlarının arttığını raporlaştırdı: ‘İlk hedef ayakta kalma’

Yönetim kurulu başkanı Süleyman Sönmez, ticaret savaşları, finansal daralma, yüksek enflasyon ve siyasi gelişmelerin oluşturduğu krizin ciddi yük getirdiğini vurguladı.

Türkiye’de üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de 2024’te 1 milyon 169 bin 17 otomobil, 9 milyon 392 bin 251 ev tipi buzdolabı ve dondurucu üretildi, girişimlerin ürettikleri ürünlerden yaptıkları satış, toplamda 18 trilyon 800 milyar 473 milyon lirayı buldu.

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı (27 Haziran 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 2 azalışla 10.358,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da düşüşünü sürdürerek 10.345,00 oldu. Haziran vadeli endeks kontratı, bugün açılış …