Showroom’da insan yerine robot: Chery, otomobil satışında yeni bir dönem başlatıyor

Yapay Zeka Devrimi ve Otomobil Satışında Yeni Dönem Başlıyor

Yapay zeka devrimi, ilk aşamada otomobillerde otonom sürüşle başlamıştı ve ChatGPT telefonlarımıza inmeden çok önce dev teknoloji şirketleri, şoförlerinin işlerini elinden almaya başladı.

Uzun zamandır da, fiziksel olarak insan gibi görünen robotların yapay zeka yetenekleri kazanarak, günlük hayata girmesini bekliyoruz. Bu aşamada hayata geçtikten sonra pek çok insanın işlerini kaybedeceği bir süreç başlamış olacak diyebiliriz.

Elbette devletler, büyük kitlelerin işsiz kalarak toplumsal bir çöküşün yaşanmaması için bu devrimin bir anda gerçekleşmesini istemiyor ve gerekirse yasalar çıkartarak, işletmelerin robot çalıştırmasına kısıtlamalar getirecek hazılırklar planlıyorlar. Ancak bu nesil için olmasa bile gelecek nesillerde insanların çalıştığı iş alanları çok sınırlı olacak zira pek çok işi robotlar yapıyor olacak.

Bu işlerden biri de otomobil satışı olabilir. Zira Çinli otomobil üreticisi Chery, showroom’larında otomobil satışı yapması için yapay zekalı humanoid robotlar kullanmaya başladı.

Chery, 2024 yılının ortalarında bir robotik bölümü kurdu ve o zamandan beri AIMOGA adını verdiği insansı bir robotu tanıttı. AIMOGA, Çok Amaçlı Genetik Algoritmaya Sahip Yapay Zeka anlamına geliyor.

AIMOGA yürüyebiliyor, insan konuşmasını anlayabiliyor (DeepSeek’in AI modelleriyle entegrasyonu sayesinde) ve 10 dilde yanıt verebiliyor. Chery, botun “etkileşimleri geliştiren, kullanıcılara daha doğal ve ilgi çekici bir deneyim sunan insan benzeri bir hareket kütüphanesine” sahip olduğunu söylüyor.

Yine de AMIOGA’yı, henüz bir insan gibi doğal tepkiler vermekten, çevik hareketler yapmaktan uzak, bir tür “reklam aracı” olarak görmek mümkün. Ancak şunu da kabul etmek lazım ki, teknoloji şirketleri yapay zekayı insansı robotlarla birleştirmek için çok çalışıyorlar ve yakın gelecekte, insandan ayırt etmesi zor robotlarla karşılaşacağımıza hepimiz eminiz.

Related Posts

Engeller aşıldı… Yapay zekaya ‘ışık hızı’

Elektronik mikroçipler, modern dünyanın temel taşları arasında yer alıyor. Bilgisayarlardan telefonlara, araçlardan ev aletlerine kadar neredeyse her alanda bu çipler kullanılıyor. Ancak üretim maliyetlerinin artması, teknik karmaşıklıklar ve fizik yasalarının dayattığı sınırlar, bu teknolojinin gelişimini zorlaştırmaya başladı.

Antarktika’da bulunan göktaşı tüm cevapları değiştirecek

Bilim insanlarının uzun süredir benimsediği teoriye göre Dünya’daki suyun büyük kısmı, gezegen oluştuktan sonra dış Güneş Sistemi’nden gelen gök cisimleri tarafından taşındı. Ancak Antarktika’da bulunan bir göktaşına yapılan analiz, bu görüşü sarsabilir.

Sonsuz enerjiye dev adım! Tarihi füzyon başarısı

Fransa, nükleer füzyon teknolojisinde çığır açan bir başarıya imza attı. Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu’nun (CEA) yönetimindeki WEST (Tungsten Environment in Steady-state Tokamak) reaktörü, 50 milyon derecelik süper sıcak …

Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası’nda ödüller sahiplerini buldu

Sakarya’nın Karasu ilçesinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Üniversite öğrencilerinin kıyasıya yarıştığı şampiyonada dereceye giren sporculara ilçe protokolü tarafından ödülleri takdim edildi.

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.