Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez: ‘Meyve sebze fiyatları bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak’

Zirai Don Felaketi Sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hasar Tespit Raporu Bekleniyor

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, 10-14 Nisan arasında ülkenin çoğu yerini etkileyen zirai don felaketinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın henüz bir hasar tespit raporu hazırlamadığına dikkat çekti.

Suiçmez, kiraz, fındık, kayısı gibi önemli ihracat ürünlerinde yüzde 90’lara varan zararlar olduğunu belirtti ve ek bütçe talebinde bulundu. Suiçmez şu ifadeleri kullandı:

“Meyve, sebze ve tarla ürünlerinde çok ciddi don zararı yaşadık”

“Son aylarda çok sayıda meyve, sebze ve tarla ürünlerinde ciddi don zararı yaşandı. Bakanlık henüz hasar tespit çalışmalarını açıklamadı. Üreticilerimizin acelesi var. Örneğin; fındık, kiraz, kayısı gibi en önemli ihracat ürünlerimizde yüksek zararlar meydana geldi. Bu durum, ihracattan elde ettikleri gelirlerle ayakta kalan çiftçilerimizi olumsuz etkileyecek.”

“Zaten Yüksekti, Daha da Yüksek Olacak”

Çiftçilerin devam edebilmesi için zararlarının karşılanması gerektiğini vurgulayan Suiçmez, meyve fiyatlarının artacağını ve gıda arz açığının önemli boyutlara ulaşabileceğini belirtti. Tarım sektöründe çözüm için acil adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

“Sadece ‘İklim Kaynaklı Gıda Enflasyonu Var’ Demek Kolaycılıktır”

Suiçmez, zirai don ve dolu zararları yaşandığını ve bu durumun gıda enflasyonunu artırdığını belirtti. Tarım sektörünün desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerin masraflarının karşılanması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

“Çiftçinin Zorunlu Giderleri Hızla Karşılanmalı”

Zirai don, dolu ve sel zararlarının yanı sıra kuraklık zararının da gündemde olduğunu belirten Suiçmez, devletin üreticileri koruması gerektiğini söyledi. Çiftçilerin zorunlu harcamalarının hızla karşılanması gerektiğini ve ek bütçe talep etti. Tarımdan tasarruf edilemeyeceğini, kaynakların doğru kullanılması halinde üretimin devam edeceğini belirtti.

“Ek Bütçe Hemen Şimdi”

Suiçmez, tarıma destek verilmesi gerektiğini ve ek bütçenin acil bir şekilde ayrılması gerektiğini vurguladı. Çiftçilere gereken desteğin sağlanması halinde üretimin sürdürülebileceğini belirtti ve tarım sektöründeki sorunların çözümü için hükümetin acil adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Elinde otomotiv hisseleri olan köşeyi döndü: Trump’ın açıklamaları hisseleri uçurdu

ABD ve Japonya’nın ticaret anlaşmasının ardından Japon otomobil üreticilerinin hisseleri yükselişe geçti.

Bakan Kurum’dan sosyal konut paylaşımı

Balıkesir’in Altıeylül ilçesi Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde 380 bin metrekare alanda inşasına başlanan 2 bin 360 konutun 1854’ü hak sahiplerine teslim edildi. 506 konutun ise yıl sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim …

Karşıyaka Basketbol Avrupa Kupalarına Gidemiyor

Karşıyaka Basketbol, ekonomik sorunlar nedeniyle 15 yıl aradan sonra Avrupa kupalarında yer alamayacak.

Cezadan kaçma oyunu! Sadece emlakçı değil ev sahibi de yanacak

Ticaret Bakanlığı’nın taşınmaz ilanlarında haklı sebebe dayanmayan fiyat artışı yapılamayacağına dair kararı sonrasında bazı emlakçılar, ilan sitelerinde yazan fiyatların, telefonla arandığında daha farklı olduğunu söylüyor.

Hacılar Büyük Su Projesi’nin İkinci Etabı İçin Hazırlıklar Tamamlandı

Hacılar Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen Hacılar Büyük Su Projesi’nin ikinci etabı için ihaleler 11 Ağustos 2025 tarihinde yapılacak. Proje, yerleşim yerlerini taşkın ve sel tehlikesine karşı daha güvenli hale getirmeyi hedefliyor.

Tekstilde kriz derinleşiyor: Konkordato başvuruları rekora ulaştı

Bu yılın ilk 7 ayında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaşanan bu gelişmenin yalnızca konkordato ilan eden firmaları değil, tedarik zincirinde yer alan tüm şirketleri tehdit ettiğini vurguladı.